Η φλόγα της ελπίδας vs Πυρκαγιές – η εμπειρία στο Camp Κλιματικής Δικαιοσύνης 2023

Η φλόγα της ελπίδας vs Πυρκαγιές – η εμπειρία στο Camp Κλιματικής Δικαιοσύνης 2023” φυτεύουμε ιδέες, φυτρώνει ανατροπή”, που έγινε στο Free and Real 20-23 Ιούλη ήταν πολύ ξεχωριστή. Συμμετέχοντα άτομα από όλη την Ελλάδα, ακτιβιστές που με πολύ αγάπη αγωνίζονται για τη Φύση συναντήθηκαν για να μοιραστούν γνώση, πληροφορίες, εργαλεία, συναισθήματα και βιώματα. Την ίδια στιγμή που πολλά μέρη της Ελλάδας καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Ο πόνος μεγάλος, η απόγνωση τρομαχτική. Είναι ένα μεγάλο σοκ. Ειδικά για όσους έχασαν σπίτια, περιουσίες, όνειρα, κόπους χρόνων. Και ένας μεγάλος θρήνος για τα ζώα, τα δέντρα που χάθηκαν. Για να αντέξουμε χρειάζεται να έχουμε υπόψιν πως και στο πιο μεγάλο σκοτάδι, και στη πύρινη κόλαση, να βρούμε δύναμη να κρατηθούμε. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας. Αυτό πρόσφερε σε μένα προσωπικά το Camp Κλιματικής Δικαιοσύνης.

Τι είναι η Κλιματική Δικαιοσύνη;

Θα χρησιμοποιήσω τους όρους όπως περιγράφονται στο κείμενο του Camp Κλιματικής Δικαιοσύνης: 

‘’Χρησιμοποιούμε τον όρο Κλιματική Δικαιοσύνη καθώς είναι αυτός που έχει επικρατήσει στο παγκόσμιο κίνημα ενώ επίσης περιγράφεται εκτενώς δημοσιογραφικά και ακαδημαϊκά ως “Climate Justice”. Μιλάμε για Κλιματική Δικαιοσύνη γιατί δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τους ρύπους ή αποκλειστικά για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά βάζουμε στο επίκεντρο και τους υπόλοιπους κοινωνικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη. Η κλιματική κατάρρευση είναι μία υπαρξιακή απειλή, μία μάχη ενάντια στον χρόνο, και ήρθε να προσθέσει ένα ρολόι που χτυπάει αντίστροφα για τους διαρκείς κοινωνικούς αγώνες μας. Η προσέγγιση μας είναι διαθεματική και εμπεριέχει φεμινιστικά, βίγκαν και αντικαπιταλιστικά-αποαναπτυξιακά χαρακτηριστικά ενάντια στη μοντέρνα αποικιοκρατία.’’

Τι συνέβη στο Camp;

50 ακτιβιστά άτομα συναντηθήκαμε για να γνωριστούμε και να (ξανα)βρεθούμε από κοντά, να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις για τους περιβαλλοντικούς αγώνες σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο. Αλλά και για να ενδυναμωθούμε μέσα από ζυμώσεις, αλλά και την θρεπτική εμπειρία (και ψυχολογικά) του να τρώμε μαζί, να συζητάμε μαζί, να ψυχαγωγούμαστε και να προβληματιζόμαστε μαζί. Ήταν μια γλυκιά εμπειρία μέσα σε μια πικρή πραγματικότητα. Άνθρωποι από διάφορες ηλικίες αλλά κυρίως νέα να μοιράζονται όσα έχουν κάνει πράξη για το περιβάλλον. Είναι τόσο ελπιδοφόρο να τους βλέπεις πως κάνουν πράξη το όνειρό τους, το πάθος τους για τη κοινωνία και τη φύση. Πως στο τώρα αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό με κάνει και μένα να πιστεύω πως δε χάνονται όλα. Καταστρεφεται ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και αυτό είναι σοκαριστικό. Αλλά! υπάρχει ελπίδα.

Χρειάζεται να δούμε πως θα επουλώσουμε τις πληγές σε επίπεδο γης και ψυχής και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε έναν κόσμο συνεργασίας, αλληλεγγύης και φροντίδας προς τη Φύση. Ένα Πολιτισμό Φροντίδας. Και αυτα τα 50 άτομα με έκαναν να νιώσω πως γίνεται! Και η όλη εμπειρία είχε την αίσθηση της οικοκοινότητας με σκοπό ακτιβιστικό που με έκανε να ονειρευτώ πως θα ήταν να ζούσα με έναν τρόπο κοινοτικό. Πώς θα ζούσα με φροντίδα για τη κοινότητα, το δίκτυο, τον τόπο και τη Φύση γενικότερα. Για λίγο στα κύτταρά μου και στο σώμα μου ένιωσα πως θα ήταν αν το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα και πως η ζωή που θέλω, υπάρχει. 

Empowering Activism

Ως ‘’μέλισσες’’ της Beehive Κοινότητας  εγώ και ο Felix Metzger  και ο Μανώλης Σαββάκης είμασταν εκεί και προσφέραμε τις ικανότητές μας. Ο Μανώλης ήταν εκείνος που μας πρότεινε να πάμε στο Camp και είναι μέλος της ομάδας διοργάνωσης, που πραγματικά έκανε εξαιρετική δουλεια! Εγώ μαζί με τον Felix Metzger ως συντονιστές προσφέραμε μια 2ωρη εμπειρία από το εργαστήρι Empowering Activism, τη Κυριακή 23/7 στα πλαίσια του Camp . Ήταν μια πολύ όμορφη, γλυκιά και θρεπτική στιγμή (ψυχολογικά) για όλα μας. Συνδεθήκαμε με τη δύναμή μας, με την αυθεντική μας κίνηση, τον ενστιχτώδη εαυτό, τους προγόνους, την αγάπη για τη Φύση και το ζώο δύναμής μαs. Mε ενσυνειδητότητα, ρυθμό, σιωπή, επαφή, διαλογισμό, και βαθύ συναίσθημα.

 Ήταν συγκινητικό να βλέπω ανθρώπους που με τόση ορμή για τον αγώνα, αλλά και ευθύνη για τη Φύση, να ερχόμαστε κοντά και να πάιρνουμε δύναμη από την ενότητα και την κοινότητα. Και να δούμε μαζί το ότι για να τα καταφέρουμε, χρειαζόμαστε να φροντίζουμε τους εαυτούς/τις εαυτές μας. Να θρεφόμαστε σωματικά και ψυχικά καλά, για να μπορούμε να αντέξουμε και όχι μόνο, να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το όραμα: Κλιματική Δικαιοσύνη και Φροντίδα για τη Γη. 

Ευχαριστίες

Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα συμμετέχοντα άτομα και ειδικά την οργανωτική επιτροπή που έστεισε σε ένα μικρό διάστημα μια κοινότητα ακτιβιστών, για 4 μέρες. Επίσης ευχαριστώ τον συνεργάτη Felix Metzger για την εξαιρετική συνεργασία, που εμπιστεύτηκε ακόμα και στο αφθόρμητο και πρόσφερε έδαφος για να χει ροή το εργαστήρι μας και θρέψη. Ευχαριστώ και το Free and Real για την φιλοξενία. Καλή δύναμη! Με σημείο εκκίνησης την ελπίδα, αντικρίζουμε τον τρόμο της καταστροφής με άλλα μάτια. Με δύναμη και αντοχή και ξεκάθαρο όραμα!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top
Scroll to Top